neděle 4. srpna 2013

Za vodopády Modrého Nilu

 Nedělní deštivé ráno, vstáváme v sedm a vyrážíme na autobus, který odjíždí, až se naplní. Obsazujeme poslední místa a po hodinové jízdě po proudu Nilu vystupujeme ve vesnici Tis Abay (Tis - mlha, Abay - řeka - z vodopádů bude nejspíš stoupat mlžný mrak). Po snídani v místním lokále se obloha vyjasňuje a my se vydáváme cestou necestou hodinovou procházkou za hučivým postupně sílícím hlukem.


 ..míjíme místní kapličku...

 ..i obchůdky se suvenýry...

..a postupně přecházíme dva mosty, ten první postavili portugalci před čtyřmi sty lety a jak to tak bývá, přidali do něj pár vajec a kravské mléko..
 ..nikdy nejsme sami, to by byla promarněná příležitost pro místní, kteří se k nám bez optání přidávávají jako průvodci, tomuhle usměvavému jsme věřili, že je "jen" místní přátelský zemědělec, ale nakonec jsme ho nepotěšili, zaplatili jsme mu "pouze" čaj
 ..druhý visutý most otvírá nádherné průhledy jednoho z přítoků řeky..

 ...v dnešním týmu je i sympatický Haju z dětské SOS vesničky, místní přátelé se vždycky "hodí", znají cestu, řeč, spoustu zajímavostí, umí nás procpat do autobusu skrz agresivní dav čekajících, domluvit pozvání k místním na kořalku a zajistit "neturistické" ceny..

 vodopádů je hned několik, tvoří je stěna široká několik set metrů a téměř 40 metrů vysoká

 před sestupem níže k vodě se posilňujeme sladkým čajem

 a pak se necháváme omývat kalnou vodou z nejdelší světové řeky a kochat sílou přírody

 srpcha by byla a ještě bude třeba opláchnout boty
 ..když si začnu čistit nohy v kaluži, dvě místní ženy ihned zbystří a vrhnou se na mě, boty dolů, nohy do lavóru, každá jednu a za dvě minuty je umyto, naštvaně se pak loučí, když jim odmítnu zaplatit víc než 10 birrů
 Hiju si počká na pouličního čističe ve vesnici, za 3birry i s nakrémováním

..tady se suší čili papričky a přebírá kukuřice..
co myslíte, že je tato "špinavá voda" v sudu?
 ..před odjezdem zpět do Bahir Daru nás jiný nezvaný průvodce dovedl do místního domku, kde se popíjejí dva druhy alkoholu...vypadá to jako voda smíchaná s hlínou, do které napadala špína z lesa, chutná to jako zkažené nakvašené ovoce s hlínou, vyrábí se to fermentací ječmene a dalších dvou místních plodin a říká se tomu pivo....pro jistotu jsme to zapíjeli tou čirou silnou kořalkou...na zdraví a domů..
..etiopští vrabčáci jsou modří a červení :)

2 komentáře:

  1. Ptačí exkurz mě baví :)

    No výlet nádhernej, hlavně ty bahnitý vodopády.
    Hrozně mě zaujaly ty prazvláštní stromy na fotkách nad kapličkou. Jsou jak z filmu Tima Burtona :)

    A pod vodopádem mě zaujaly krávy.. tak hubenou krávu jsem snad neviděl! :D Co jim je? Vždyť se tam maj na čem pást.

    Krásný fotky.

    OdpovědětVymazat
  2. Hoj...krávy jsou tu vychrtlý všude (jen včera jsme v jedný neziskovce viděli poctivě živený skoro český krávy, nějaký americký plemeno), jednak to může být tím plemenem a druhak obdobím sucha, kdy krajina není tak zelená jako teď...jinak nevím a díky:)

    OdpovědětVymazat