středa 7. srpna 2013

Město mnoha barev a tváří

 Územní plán Bahir Daru, po dvou týdnech jednání s městem a dalšími organizacemi se konečně dostáváme k podkladům a informacím, které potřebujeme, a začínáme se těšit na tu tvořivou část práce, hledání nápadů a myšlenek pro "zelené" město. O čem to je a o čem to bude?
 Jak vypadá Bahir Dar dnes? Na první pohled se zdá, že tu příliš práce nebude, město bylo dobře naplánováno německým architektem v 60.letech, tehdy tu žilo kolem 50tis. lidí a plán počítal s 300tis. obyvateli, dnes je jich přes 200tis. a počet velmi rychle roste, což může být výhodou i hrozbou.
 Šikovně byl naplánován systém kanálů, který rychle odvadí dešťovou vodu z města při prudkých srážkách, i přesto hrozí na mnohých místech záplavy a voda v kanálech je znečišťována odpadky a lidmi, kteří je používají jako veřejné toalety..
 Město se dynamicky rozvíjí, je centrem amharského regionu, centrem kulturním, obchodním i administrativním a cílem většiny turistů. Unikátní poloha na břehu jezera a Modrý Nil mu dodává na atraktivitě, zároveň je okolní příroda ohrožována znečištěním z města a tlakem developerů.

 Většina silnic je nezpevněných, takže když zaprší, je z města jedno velké bahniště, ale všude se intenzivně dláždí..

 Tak jako u nás i tady jsme našli spoustu aktivních lidí a šikovných neziskovek, které se snaží řešit palčivé problémy. V jedné z nejchudších zemí světa převládají ty sociální, děti na ulici, postižení, nemocní, staří bezmocní, chudoba, negramotnost. Dnes jsme třeba navštívili Jerusalem Children Organisation, která mimojiné učí místní zemědělce, jak intenzivně a přírodně hospodařit, a dozvěděli jsme se, jak vyrobit nechemický pesticid: to se v sudu smíchají kravince a kravská moč s vodou, nechá se to dva týdny kvasit a je hotovo, prý to zlikviduje všechny škůdce :)


 V rychle se rozvíjejícím městě hrozní vznik slumů, s kterými přichází řada problémů. Děti si z toho ale hlavu nedělají a ačkoli nás většinou neumějí oslovit jinak než pokřikováním "you, you" nebo "give money", mají především radost z toho, že vidí bělocha, a potřást si s námi rukou se v dětské partě cení..

 autobusová zastávka, u které jen tak něco nezastaví


a na závěr hádanka: na co se používají tyto klacíky?


 ostrouhaný konec dřívka stačí chvíli požvýkat, aby se rozvláknil a vytvořil skoro dokonalý zubní kartáček, v prodeji za 1birr - 1kč....a tak si tu místní na chodníku pěkně požvykují.. :)


3 komentáře:

  1. Super!!! :) Můžete se do toho pustit naplno.

    To město je dobrý.. mezi věžáky, slumy a bahnem s monumentálníma pomníkama. Co je ta hnědočervená kopule, stadion? A co je to za pomník?

    Napiš, jaké nápady na projekty zatím sublimují jako nejzajímavější.. ;)

    Biokartáčky jsou dobrý! :) Nějaký dovez a najdeme čewskou alternativu..

    OdpovědětVymazat
  2. Hoj hoj, kopule pořádně nevím, je to celé komplex regionálního centra, ale zda je to stadion to nevím, staví se v centru města jiný opravdu velkokapacitní...a pomník připomíná něco jako naši revoluci, boj za svobodu někdy před třiceti lety vedený proti autoritářské vládě, google říká toto;) :
    V následujících letech vládl v zemi takzvaný derg (rada), v jehož čele stanul armádní důstojník Mengistu Haile Mariam. Ten, inspirován několika konkurenčními marxistickými stranami, které vznikly ze studentských hnutí,[25] zavedl v Etiopii pozemkovou reformu, zestátnění podniků a násilný teror proti domnělým i skutečným opozičním silám, který vedl ke statisícům zavražděných či umučených lidí[26] a k nuceným přesunům obyvatelstva.[27] Následkem sucha v 80. letech se ekonomika státu prakticky zhroutila, což vyústilo v posílení opozičních sil, jež vedly proti vládě neustálý ozbrojený konflikt...

    biokratáčky už jsou nakoupeny;)

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím si, že ten "miswák" - biokartáčky - by se dalo koupit i tady )) Ani jednou jsem to nezkoušel, ale je to zajímavý )
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Misw%C3%A1k

    OdpovědětVymazat