pátek 2. srpna 2013

Je libo něco na zub?

Jednou za čas vyrážíme na oběd do lepší restaurace s krásným výhledem, abychom nezapomněli, že jsme turisté :)

Středa a pátek je pro většinu místních (ortodoxních křesťanů) postní den, to znamená, že se jí pouze rostlinná strava (bez masa, vajec a mléčných výrobků) a pro nás to znamená, že se od rána těšíme na postní "bejanetu" - indžeru s výběrem několika druhů omáček a salátů.
Čerstvé džusy jednoznačně vedou mezi místními nápoji a když nevíme, na co máme větší chuť, zvolíme tzv. pruhovaný čtyřdruhový (odspoda: papaja, avokádo, guava, pomeranč).
A z alkoholu vede místní pivo.
Mangové ani jablečné víno růžové barvy chutnající po žvýkačce nás neoslovilo.



A z trochu jiného soudku: "Kam s odpadky?"

..aneb supi si poradí? ..35km jižně od města po proudu Modrého Nilu se nacházejí úžasné vodopády, které lákají spoustu místních i zahraničních turistů, vede k nim široká prašná cesta. Každý, kdo se po ní vydá, nepřehlédne u cesty skládku odpadu, kam se denně doveze několik tun odpadků z města.
Odpad se netřídí, skládka se nijak neřeší, je to jen plácek, kam se všechno vysype na jednu hromadu. resp. na více hromádek a kopečků, které si mezi sebe rozdělili psi a supi a pečlivě si ten svůj střeží. Kolem se pasou krávy a pěstuje kukuřice.


..závěrečný ptačí seriál pokračuje..

3 komentáře:

  1. Co je to za jídlo na první fotce? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj Anet, ta červená hmota je vpodstatě hodně hustá a suchá kaše z červené čočky a koření uplácaná do toho tvaru, říkají tomu "tegabino" ;)

      Vymazat
  2. Jo tak, mě to totiž přišlo jako nějaká ryba :-D

    OdpovědětVymazat